BİZ KADINLAR İÇİN İKİNCİ ERGENLİK
Ancak yaşlı olmak gerçekten olumsuz olmak zorunda değil. Ve tüm kadınlar için "yaşlı" olma korkusunu ortadan kaldırmak için, film efsanesi Audrey Hepburn'den alıntı yapmak istiyorum
Bir kadının güzelliği giydiği kıyafetlerde, taşıdığı figürde ya da saçını tarama biçiminde değildir. Bir kadındaki gerçek güzellik ruhuna yansır. Bir kadının güzelliği ancak yıllar geçtikçe büyür.
Geleceği ve yaşamın yeni bir aşamasını dört gözle beklerken bundan daha olumlu olamaz, değil mi?
Menopoz hiçbir şekilde bir hastalık veya rahatsızlık değildir, ancak yaşamın yeni bir evresinin başlangıcını temsil etmesine rağmen, birçok kadın için önemli fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olur. Yaygın menopoz semptomları şunları içerir:
- Sıcak basması
- Uyku bozuklukları
- Ruh hali değişimleri/depresyon
- Libido kaybı
- Kilo
- Kemik yoğunluğunda azalma
- Kas ve eklem ağrısı
- Kardiyak aritmi
- Tiroid problemleri
Tüm bunlardan hormonlar sorumludur. Hormon Kelimesi Yunanca'dan türetilmiştir: hormon – harekete geçirmek, sürmek, uyarmak anlamona gelir.
Hormonlar, vücudun kendi metabolizmasını, dolaşımını ve tuz ve su dengesini kontrol etmek ve düzenlemek için insan vücudunda üretilen habercilerdir. Kısacası, hormonlar yaşamın habercisidir diyebiliriz.. Hemen hemen tüm organlar, reseptörleri aracılığıyla hormonlara ve hormon konsantrasyonundaki değişikliklere tepki verir.
Menopozla ilgili ana rolleri östrojenleri, kadın cinsiyet hormonlarını içerir. Östrojen konsantrasyonlarındaki veya seviyelerindeki düşüş nedeniyle, hormonlar ve hücreler menopoz sırasında farklı iletişim kurar, bu da vücudun ve organların önce buna uyum sağlamayı öğrenmesi gerektiği anlamına gelir. Östrojen ve androjenler (testosteron gibi) arasında, yani kadın ve erkek hormonları arasında da bir dengesizlik vardır, çünkü kadınlar da androjen üretir. Bu hem beden hem de zihin için biraz çalkantılı bir zaman olabilir. Adeta bir tür ikinci ergenliktir.
Yanı güzel hanımlar menopoz bizim için ikinci bir ergenlik diyebiliriz. Bir çoğunuzun suratını buruşturduğunu çoğunuzun ergenlik dönemindeki duguları hatırladığınızı hatta birçoğunuzunda çocuklarınızın ergenliğini hatırladığını biliyorum. Çok can sıkıcı değilmi
Ama Menopoz bir değişim zamanıdır. Bu değişikliklerin eşit veya sorunsuz bir şekilde gerçekleşmemesi, bunun yerine sürekli bir dizi iniş ve çıkış, iniş ve çıkışlar halinde gerçekleşmesi, işleri kolaylaştırmaz. Menopoz döneminde değişmeyen tek şey, hiçbir şeyin sabit olmaması ve aynı kalmamasıdır.
Tüm bunlar size iç karartıcı geliyor mu? Olmak zorunda değil, çünkü bu zor aşama geçiyor. Ve aslında, birçok kadın sadece birkaç hafif semptom yaşar - bazıları hiç yoktur. Yaşlanma hayatın bir parçasıdır ve dünyadaki en doğal şeydir. Önemli olan ona karşı takındığımız tavırdır. Geleceğe olumlu bakmak için de iyi nedenler var. Birçok kadın yaşam kalitelerinin gerçekten arttığını bildirmektedir. Daha mutlular ve bazıları daha özgür. Her şeyden önce, özgüvenleri olması gereken yere geri döndü.
Tamam bütün bunlar güzel anladık diyorsunuz, ateş basmaları geçti, gece uyku düzenini sağladık, depresyondanda kurtulduk ama…. Ya cildimiz ona neler oluyor.
Menopozda bahsedilen semptomların çoğu görünmez. Yada farkına varmayacağımız kadar hafifte olabilir.
menopoz birçok şeydir, ancak gözle görülür cilt yaşlanması için başlangıç noktası değildir. Cildimiz yaşlanmanın ilk belirtilerini 25 yaş civarında gösterir ve ilk gözle görülür değişikliklerin o zaman gerçekleşmesini beklemelisiniz. Ama burada bir bükülme var: yaşlanma aslında biz doğmadan önce başlar. Ve genç yaşlarımızda cildimize yaptığımız her şey daha sonra görünür hale gelir. O zamanlar yaşlanmaktan endişe ediyor muydun?
Yaşlanma nedenleri çeşitlidir ve yaşlanmanın kapsamı ve seyri oldukça bireyseldir. Ama kimse bağışlanmadı. Kimse ayrıcalıklı değil.
Genellikle gözlerin dış kenarında küçük kahkaha çizgileri veya kaz ayakları ile başlar. Yüz ifadelerimiz alnımızdaki ilk çizgilerden sorumludur. Hassas, zar zor fark edilen bir süreç olarak başlayan şey, yıllar geçtikçe çok belirgin hale gelir: kırışıklıklarımız derinleşir, uzar ve daha fazlası vardır. Diğer belirtiler arasında cilt ve dudakların kuruması, yaşlılık lekelerinin görünür hale gelmesi ve nazolabial kıvrımın daha belirgin hale gelmesi yer alır.
Birçok insan güzel bir cilt ister - yani sağlıklı bir renk, kırışıklık ve kusur yok. Sadece vücudun en büyük organı değil, aynı zamanda çevre ile doğrudan temas halinde olan yapısal kısımdır. Birçok işlevi yerine getirir ve çevresel etkilere karşı koruyucu bir tabaka sağlar. Sadece bu da değil, biz ve diğer insanlar bunu görüyoruz.
Peki biz kadınların ikinci ergenliği menopozda neler oluyor.
cilt hem hacmini hem de elastikiyetini kaybeder. Sonuç: cildimiz gevşer ve hatlarını kaybeder. Elastikiyet ve güç, menopozun hormonal değişikliklere neden olduğu 50 yaş civarından itibaren önemli ölçüde azalır. Cilt artık nemi çok iyi tutamaz ve bariyeri sürekli zayıflar. Bu aşamada cildin serbest radikalleri nötralize etme yeteneği azalır. Bu durum cilt yaşlanması açısından büyük önem taşır.
Çabuk kurur ve tahrişe ve hassasiyete hızla tepki verir. Bu, kırmızı lekelerde artışa neden olabilir. Cilt sarkmaya başladığında yerçekimi de kendini hissettirebilir. Selülit artık görünür hale gelebilir. Görünür derinin yanı sıra ağız, burun ve genital bölgelerdeki mukoza zarları da değişikliklerden etkilenir.
Tam olarak ne olur? Cildin üç farklı katmanındaki doğal değişikliklere bakalım: epidermis, dermis ve hipodermis.
- Epidermis
Cildin bariyer fonksiyonu azalır, hücre metabolizması yavaşlar ve lipit ve seramid üretimi azalır. Epidermisin kalınlığı azalır ve stratum corneum daha az su tutar. Cilt daha kuru ve pürüzlü hale gelir. Diğer sonuçlar arasında daha düzensiz pigmentasyon, UV ışınlarından korumanın azalması, enfeksiyona karşı artan duyarlılık ve yaraların daha kötü iyileşmesi yer alır. - Dermis
Yaşlanma elastik lifleri ve kollajeni zayıflatır. Genel olarak, ciltteki kolajen ve elastin miktarları azalır. Menopozdan sonraki ilk beş yılda% 30'a varan bir azalma olabilir. Çapraz bağlama da daha düzensiz hale gelir. Epidermise giden sınır tabakası düzleşir. Dermis atrofiye başlar. Sonuç olarak, cilt stabilitesinin ve elastikiyetinin bir kısmını kaybeder. Su tutma kapasitesi de azalır. - Hipodermis
yağ hücrelerinin sayısı ve boyutu azalır, bu da daha fazla hacim kaybına yol açar. Yaşlanmanın tüm görünür belirtileri büyütülür.
Peki buna teslim mi olacağız.
HAYIR
Ancak tüm bu değişiklikler nedeniyle daha önce severek kullandığımız cilt bakım ürünlerimizin çokta ihtiyaçlarımızı karşılamadığını fark ediyor olacağız. Panik yok
Muhtamelen cildimizin ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.
OLUMLU DÜŞÜNECEĞİZ
Cildimizle uğraşırken ve peeling maskeleri kullanırken, cilt yüzeyini çok fazla strese sokmamak için hafif ve nazik olmaları önemlidir. Daha fazla cilt tahrişinden kaçınmalıyız.Çoğu zaman olduğu gibi, herkese uyan tek bir çözüm yoktur, bu yüzden cildimizi dinleyip hep iyi hissettiren şeyleri yapmaya özen göstereceğiz.
En önemlisi: olumlu düşünnüp, moralimizi yüksek tutucaz ve stresten uzak durucaz. Stres, daha fazla (cilt ve saç) probleme neden olarak hızlı bir şekilde kısır döngüye yol açabilir. Menopozun kesinlikle dezavantajları olsa da, bizi yenmesine izin vermek ister miyiz? Kesinlikle HAYIR.
Yaşlanmaktan korkmamıza gerek yok; Sadece sırada ne olacağını dört gözle beklemeliyiz Başta söylediklerimi hatırlayın ve bunu ikinci bir ergenlik olarak düşünün. Bu bir yolculuk.
HER BİTİŞ YENİ BİR BAŞLANGIÇ.